Ortodonta
Just another WordPress site

Wykrycie na czczo resztek pokarmowych golym okiem swiadczy zawsze o zaleganiu pokarmów w zoladku

Posted in Uncategorized  by admin
July 18th, 2016

Wykrycie na czczo resztek pokarmowych gołym okiem świadczy zawsze o zaleganiu pokarmów w żołądku. W nieżycie kwaśnym żołądka w zawartości żołądkowej na czczo można stwierdzić różnej wielkości smugi śluzu zmienionego pod działaniem soku. Opisał je w roku 1888 Walery Jaworski pod nazwą “ślimacznice” (ryc. 40 i 41). Prócz nich można stwierdzić opisane również przez Jaworskiego w r. 1886 bardzo liczne gromadki z 2-7 przeświecających jąderek, powstałych przez rozpad jąder krwinek białych obojętnochłonnych po strawieniu ich ziarnistości przez bardzo kwaśny sok żołądkowy. W odróżnieniu od mikrokoków, jąderka te są rozpuszczalne w ługu potasowym. Uważano je przed Jaworskim mylnie za ziarnka pepsynowe. W stanach chorobowych żołądka w jego za wartości na czczo zdarzają się także inne składniki (ryc. 42), mianowicie krwinki czerwone, krwinki białe, bakterie, kulki tłuszczu, igiełki kwasów tłuszczowych, włókna mięsne, bardzo rzadk o komórki nowotworowe itd. Z bakterii spotyka się czworniaki (sarcina), komórki drożdżowe, (clostridium buticum) wywołujące fermentację masłową, prątki gruźlicy, długie nitkowate pałeczki proste i kątowate kwasu mlekowego (ryc. 43), opisane w roku 1889 przez Walerego Jaworskiego i znacznie później przez autorów niemieckich. W zalegającej kwaśnej zawartości żołądkowej na tle łagodnego zwężenia odźwiernika drobnowidowo często się wykrywa dużo drożdży w postaci tworów jajowatych, błyszczących, ułożonych różańcewato oraz czworniaki wyglądające jak paki towaru. [przypisy: kardiolog Wrocław, karboksyterapia, dieta w ciąży ]

Tags: , ,

Komantarze do artykulu sa obecnie zamkniete, popros administratora strony o ich otwarcie jesli chcesz wziasc udzial w dyskusji pod artykulem. Kontakt do administracji w zakladce kontakt.(Mozliwe jest rowniez przeslanie propozycji tematow ktore mozemy uwzglednic w nastepnych naszych artykulach, bedziemy wdzieczni za wasze cenne sugestie i postaramy sie je wykorzystac przy kolejnych wpisach.)