Posts Tagged ‘żyła podobojczykowa’

Dolne czesci jamy nosowej

Posted in Uncategorized  by admin
February 26th, 2019

Dolne części jamy nosowej (dno, muszle dolne i dolną część przegrody) można najlepiej widzieć przy pochylonej głowie chorego nieco ku dołowi. Podczas oglądania górnych części jam nosowych należy głowę chorego odchylić ku górze. Zamknięty wziernik nosowy wkładamy równolegle do przegrody nosowej, nie dotykając delikatnej, łatwo krwawiącej błony śluzowej, przegrody nosa i muszli dolnej. Usuwamy zaś wziernik z nosa nieco rozwarty, aby uniknąć bolesnego wyrwania zamkniętym wziernikiem włosków z przedsionka nosa. Po włożeniu wziernika rozszerzamy jego skrzydła, unosząc jednocześnie koniec nosa ku górze. Read the rest of this entry »

Comments Off

Posts Tagged ‘żyła podobojczykowa’

Dolne czesci jamy nosowej

Posted in Uncategorized  by admin
February 26th, 2019

Po opanowaniu techniki badania początkujący lekarz może mieć pewne trudności w opisywaniu widzianego obrazu. Dlatego też należy ustalić porządek badania i opisywania według pewnego schematu. Praktycznie jest zaczynać badanie nosa od oglądania przegrody nosa, której skrzywienia mogą zmieniać szerokość przewodów nosowych. Porem kolejno badamy muszlę dolną i przewód dolny oraz muszlę środkową i przewód środkowy razem z górną częścią jamy nosa. Po stwierdzeniu z jednej strony nosa nierówności i skrzywienia przegrody należy przed określeniem rodzaju skrzywienia obejrzeć tę samą część przegrody po stronie przeciwnej. Read the rest of this entry »

Comments Off

Posts Tagged ‘żyła podobojczykowa’

Dolne czesci jamy nosowej

Posted in Uncategorized  by admin
February 26th, 2019

Przewód środkowy drożny. Strona lewa. W miejscu stwierdzonego po stronie prawej . wypuklenia przegrody widać po stronie lewej odpowiadające temu wypukleniu wklęśnięcie. Muszla dolna zaczerwieniona, o powierzchni gładkiej, równomiernie wilgotna. Read the rest of this entry »

Comments Off

Posts Tagged ‘żyła podobojczykowa’

Dolne czesci jamy nosowej

Posted in Uncategorized  by admin
February 26th, 2019

Read the rest of this entry »

Comments Off

Posts Tagged ‘żyła podobojczykowa’

Dolne czesci jamy nosowej

Posted in Uncategorized  by admin
February 26th, 2019

W nieżytach zanikowych gardła, połączonych często z ropieniem z zatok bocznych nosa i z zanikowym nieżytem nosa, błona śluzowa gardła jest sucha, cienka, błyszcząca, pokryta nieraz zaschniętą, ropną wydzieliną. W przerostowych nieżytach stwierdza się często zgrubienie i rozpulchnienie błony śluzowej, powiększenie grudek limfatycznych na tylnej ścianie gardła. oraz zgrubienie bocznych fałdów gardła. Gardło dolne, położone poniżej poziomu grzbietu języka badamy najczęściej za pomocą pośredniego oglądania w lusterku krtaniowym, opisanym w rozdziale badania krtani. Można również badać gardło dolne oglądając je bezpośrednio po uciśnięciu podstawy języka ku przodowi i ku dołowi za pomocą specjalnych łopatek albo rury bronchoskopowej. Read the rest of this entry »

Comments Off

Posts Tagged ‘żyła podobojczykowa’

Dolne czesci jamy nosowej

Posted in Uncategorized  by admin
February 26th, 2019

Po wyprostowaniu przewodu przez odciąganie jedną ręką małżowiny usznej, drugą ręką wkładamy wziernik równolegle do osi przewodu i bokiem wziernika jeszcze bardziej unosimy tylno – górną ścianę przewodu. Ustawiony zaś wziernik najlepiej jest trzymać jedną ręką, odciągającą przewód, żeby mieć drugą rękę wolną przeznaczoną do zabiegów w uchu. Po włożeniu wziernika usznego należy zawsze poruszyć jego końcem w różnych kierunkach w celu sprawdzenia czy nie oparł się, jak to często bywa, o ścianę przewodu w miejscu jego zagięcia. Często po takim poruszaniu wziernikiem przekonujemy się, że koniec przewodu z błoną bębenkową znajduje się głębiej. Cała błona bębenkowa jest widoczna tylko u osób z bardzo szerokimi i krótkimi przewodami ucha zewnętrznego. Read the rest of this entry »

Comments Off

Posts Tagged ‘żyła podobojczykowa’

Dolne czesci jamy nosowej

Posted in Uncategorized  by admin
February 26th, 2019

10 dni dieta zasadowa (potrawy Jarskie oraz codziennie 8 g cytrynianiu potasu i 3 g salolu). Zmiana diety co 10 dni. W razie. wydolności nerek polecamy równocześnie picie dużych ilości herbaty. Jeśli takie leczenie doustne jest mało skuteczne, możemy je uzupełnić leczeniem miejscowym środkami odkażającymi. Read the rest of this entry »

Comments Off

Posts Tagged ‘żyła podobojczykowa’

Dolne czesci jamy nosowej

Posted in Uncategorized  by admin
February 26th, 2019

Read the rest of this entry »

Comments Off

Posts Tagged ‘żyła podobojczykowa’

Dolne czesci jamy nosowej

Posted in Uncategorized  by admin
February 26th, 2019

Probówki ostrożnie nie wstrząsając przenosi się do wirówki i wiruje przez 10 minut przy obrotach 3. 000 na minutę. Zbierający się nad osadem płyn zawiera mukoproteozę. Przenosi się go o ile możności całkowicie do szeregu probówek ze szkła Pyrex ze znaczkami na 25 ml i numeruje się według kolejności prób. Etap 6: celem oczyszczenia osadu mukoproteiny od resztek mukoproteozy osad rozpuszcza się przez dodanie doń 2 ml ługu sodowego (odczynnik 3) i mieszanie drewnianą pałeczką, a następnie ponownie dadaje się 3 ml kwasu solnego (odczynnik 4) do każdej probówki. Read the rest of this entry »

Comments Off

Posts Tagged ‘żyła podobojczykowa’

Dolne czesci jamy nosowej

Posted in Uncategorized  by admin
February 26th, 2019

Metoda Metta ilościowego oznaczania pepsyny wymaga sporządzenia szklanych rurek o średnicy 1-2 mm, wypełnionych ściętym białkiem jaja kurzego. Sporządzanie rurek: rurki o wymienionej średnicy odtłuszcza się przez umieszczenie w alkoholu 96° na dobę w szerokiej rurze szklanej, zakorkowanej z obu stron; po zlaniu alkoholu zanurza się rurki w eterze na 24 godziny; po wyparowaniu resztek eteru na wolnym powietrzu wciąga się do rurek ustami płynne białko j aj a kurzego tak, by do nich nie dostało się powietrze i końce rurek zatapia się płomieniem gazowym. Serię taki rurek zalewa się w cylindrze gliceryną i wstawia do cieplarki o ciepłocie 60-70°C na 2 godziny. Po ostudzeniu rurek ścina się zatopione ich końce i rozcina się je na kawałeczki długości 2 cm. Kawałeczki przechowuje się w glicerynie. Read the rest of this entry »

Comments Off

« Previous Entries