Posts Tagged ‘nietolerancja pokarmowa testy’

roztwory mukoproteiny oraz mukoproteozy poddaje sie hydrolizie alkalicznej

Posted in Uncategorized  by admin
December 17th, 2018

roztwory mukoproteiny oraz mukoproteozy poddaje się hydrolizie alkalicznej. W tym celu do każdej probówki zawieraj ącej w roztworze mukoproteinę bądź mukoproteozę dodaje się 1,5 ml ługu sodowego, po czym wstawia się wszystkie probówki z zawartością około 15 ml płynu do szklanej kąpieli z wrzącą wodą pojemności około 2 litrów i pozostawia je w niej dokładnie 10 minut podtrzymując przez ten czas wrzenie wody. Po 10 minutach probówki wyjmuje się i oziębia. Etap 9: ma za zadanie oznaczenie ilościowe mukoproteiny i mukoproteozy. Oznaczenia dokonuje się w kolorymetrze Duboscqa lub w elektrofotokolorymetrze. Read the rest of this entry »

Comments Off

Posts Tagged ‘nietolerancja pokarmowa testy’

roztwory mukoproteiny oraz mukoproteozy poddaje sie hydrolizie alkalicznej

Posted in Uncategorized  by admin
December 17th, 2018

Zatkawszy probówki korkiem zawartość ich miesza się przez kilkakrotne obracanie dnem do góry, po czym korki wyjmuje się. Do pierwszej z probówek Pyrex zawierających hydrolizowane i oziębione roztwory mukoproteiny – tak samo postępuje się w stosunku do probówek ze zhydrolizowanymi i oziębionymi roztworami mukoproteozy – dodaje się 1,5 ml odczynnika Folin-Ciocalteu (odczynnik 7) i uzupełnia się wodą przekroploną do znaczka 25 ml. Probówki obraca się kilkakrotnie do góry dnem, po czym pozostawia się je otwarte. Początkowe brudnozielone zabarwienie roztworu przechodzi w czysto niebieskie, którego stężenie zależy od ilości badanego ciała mucynowego. W taki sam sposób postępuje się z wszystkimi probówkami. Read the rest of this entry »

Comments Off

Posts Tagged ‘nietolerancja pokarmowa testy’

roztwory mukoproteiny oraz mukoproteozy poddaje sie hydrolizie alkalicznej

Posted in Uncategorized  by admin
December 17th, 2018

Wszystkie badania należy przeprowadzać natychmiast, ponieważ Współczynnik załamania światła ulega zmianie nawet w ciepłocie pokojowej, zależnie od trawienia białka przez sok. Badania metodą Cytronberga, przeprowadzone w kierowanej przeze mnie klinice przez Cytronberga oraz przez Zlotkina stwierdziły, że dla oceny sprawności trawiennej żołądka wystarcza przeważnie prócz oznaczania ilości wolnego kwasu solnego i ogólnej kwaśności określanie współczynnika załamania światła, który jest odzwierciedleniem prawie wyłącznie ilości białka rozpuszczonego. Oznaczanie napięcia powierzchniowego i lepkości przesączów zawartości żołądkowej A i B wykrywa czasami dodatkowo zaburzenia jakościowe w trawieniu białka. W stanach fizjologicznych współczynnik załamania światła (n) zawartości A wynosi najwyżej 23,0, a zawartości B najwyżej 23,5; przyrost współczynnika w B waha się w granicach 0,5-3,5. W stanach chorobowych rozszczepienie pepsynowe bia ka na Szczycie trawienia (więc w zawartości B) może być prawidłowe lub zmienione. Read the rest of this entry »

Comments Off

Posts Tagged ‘nietolerancja pokarmowa testy’

roztwory mukoproteiny oraz mukoproteozy poddaje sie hydrolizie alkalicznej

Posted in Uncategorized  by admin
December 17th, 2018

Gdy woda przemiesza się z zawartością. żołądkową, wydobywa się znowu pewną część zawartości już rozcieńczonej i oznacza się metodą Jaworskiego (str. 132) ilość zawartości w żołądku w tym czasie. Poziom zasadowości w zawartości żołądkowej nierozcieńczonej i rozcieńczonej oznacza się jej miareczkowaniem za pomocą n/20 roztworu kwasu solnego w obecności oranżu metylowego jako wskaźnika. U osób ze zdrowym żołądkiem pozostała ilość wynosi 200-400 ml. Read the rest of this entry »

Comments Off

« Previous Entries Next Entries »